AYURVEDA: OUDE WIJSHEID VOOR EEN GEBALANCEERD LEVEN



Ayurveda is meer dan alleen een populaire vorm van alternatieve geneeskunde. Het is een systeem van holistische genezing zoals geen ander. Ayurvedische geneeskunde, die wordt gedacht meer dan vijfduizend jaar oud te zijn, leert ons om de wereld te zien in relatie tot de elementen - of dosha's - van vata, pitta en kapha.

Volgens Ayurveda wordt iedereen geboren met een mengeling van deze drie dosha's. Het bepalen van je primaire dosha is de eerste stap naar het vinden van je optimale staat van gebalanceerde, natuurlijke gezondheid. Als je je eigen unieke Ayurvedische lichaamstype niet kent, raad ik je aan om een gratis dosha quiz te doen.


AYURVEDA: EEN SNELLE TERUGBLIK

Ayurveda als geneeskunde gaat terug tot meer dan vijf millennia geleden, in het oude India tijdens de Vedische periode. De vroegste sporen van Ayurveda en haar zusje Yoga zijn te vinden in de oude geschriften bekend als de "Veda's".

Er zijn vier belangrijkste Vedische teksten, bekend als de Rig Veda, Atharva Veda, Sama Veda en Yajur Veda. Voor degenen die dieper willen graven, vraag je je misschien af, "Dus, in welke Veda ligt de oorsprong van Ayurveda?" Voornamelijk zien we de filosofie en praktische toepassing van Ayurveda in de Atharva Veda.

Ayurveda kende een periode van welvaart toen de Vedische teksten voor het eerst werden onderwezen en gedeeld, maar dit werd gevolgd door bijna duizend jaar van strijd om relevant te blijven te midden van de politieke conflicten in India met verschillende binnenvallende landen, met name het Britse Rijk.

Ondanks dit hielden degenen die Ayurveda beoefenden aan de rand van de samenleving de traditie in leven totdat India in 1947 onafhankelijkheid verkreeg. Ayurveda kwam vervolgens weer bovendrijven als een belangrijk gezondheidszorgsysteem dat vandaag de dag in India voortleeft.

Tijdens de New Age-beweging van de jaren 1980 begon Ayurveda zijn weg naar het westen te vinden, geholpen door de groeiende populariteit van yoga en Oosterse spiritualiteit.

DE DEFINITIE VAN GEZONDHEID VOLGENS AYURVEDA

Het Sanskriet voor gezondheid, "svastha", verwijst naar een staat waarin de geest, ziel en zintuigen harmonieus samenkomen om een gevoel van Zelf, welzijn en zelfs gelukzaligheid te ervaren. Dit bereiken kan misschien als een nobel doel klinken, maar Ayurveda biedt een schatkist vol elegante en inzichtelijke hulpmiddelen om ons daarbij te helpen.

DE VIJF ELEMENTEN

Ayurveda erkent vijf elementen als de fundamentele bouwstenen van de natuur: aarde, water, vuur, lucht, ether (ruimte). 

Elke stof bevat al deze vijf elementen. Desalniettemin zijn in een gegeven stof meestal één of twee elementen overheersend boven de anderen.

AYURVEDISCHE PRINCIPES

Voordat je leert hoe Ayurveda je kan helpen, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe je jezelf vanuit een Ayurvedisch perspectief kunt zien. De eerste stap is om enkele belangrijke Ayurvedische principes te begrijpen, lenzen waardoor Ayurveda het universum bekijkt.
Deze basisprincipes van Ayurveda vormen de basisinstrumenten voor:

Het interpreteren van de wetten van de natuur. Het identificeren van verschillende toestanden van gezondheid of onbalansHet uitzetten van een koers naar verbeterd welzijn. Het onderzoeken van deze kernprincipes zal ook helpen om te illustreren wat Ayurveda tot een tijdloze kunst en wetenschap maakt.

DE TWINTIG KWALITEITEN VAN AYURVEDA

Ayurveda identificeert ook twintig kwaliteiten (gunas) die kunnen worden gebruikt om elke substantie of ervaring te beschrijven. Deze kwaliteiten zijn georganiseerd in de volgende tien paren van tegenstellingen:


De gunas zijn essentieel om het Ayurvedische principe te begrijpen dat gelijken versterken en dat tegenstellingen in balans brengen.
Bijvoorbeeld, iemand die van nature erg koud is, die in een koud klimaat leeft en midden in de winter verkeert, zal waarschijnlijk een verergering van de koude kwaliteit ervaren.

De oplossing? Warmte - in de vorm van verwarmend voedsel, warme dranken, verwarmende kruiden, kalmerende baden, knusse warme kleding en, indien mogelijk, een overvloed aan hartverwarmende ervaringen.

DE DOSHA'S EN JOUW AYURVEDISCH LICHAAMSTYPE

Dan zijn er de drie dosha's (lichamelijke eigenschappen): vata, pitta en kapha. De dosha's, of een combinatie ervan, kunnen worden geïdentificeerd in verschillende seizoenen, klimaten, landschappen, activiteiten, planten en dieren.

Elk van hen belichaamt een combinatie van elementen en kwaliteiten om een functionele entiteit te creëren - een energetische natuurkracht.

Alle drie de dosha's zijn aanwezig in iedereen, maar de verhouding tussen hen varieert sterk van de ene persoon naar de andere.
We komen daar zo op terug, maar eerst een overzicht van de essentiële aard van elke dosha.

Je kan de Dosha Quiz hier doen en ontdek jouw dosha.
Ieder van ons heeft op elk moment een combinatie van deze drie dosha's in ons lichaam. Er is een combinatie van dosha's waarmee we worden geboren, die onze constitutie, Ayurvedische lichaamstype, of prakriti in het Sanskriet wordt genoemd.

We hebben ook een staat van balans (vikriti) die de dosha's vertegenwoordigt die op een gegeven moment binnen ons lichaam verhoogd zijn. Als de dosha's zich ophopen voorbij gezonde grenzen (die worden bepaald door iemands constitutie), kunnen ze schade aanrichten aan onze gezondheid.

HET VERSCHIL TUSSEN CONSTITUTIES EN ONBALANS

Het kennen van zowel je Ayurvedische constitutie als je huidige staat van balans is ongelooflijk nuttig. Deze kennis stelt je in staat om de meest basale aspecten van je dag aan te passen, zoals hoe je oefent of wanneer je eet, om je algehele welzijn beter te ondersteunen.
Er zijn echter belangrijke verschillen tussen de dosha's die je constitutionele make-up vormen en de dosha's die uit balans kunnen zijn binnenin jou.

HET BEGRIJPEN VAN CONSTITUTIES

Zoals eerder genoemd, wordt je constitutie, prakriti of Ayurvedisch lichaamstype, bij de conceptie in je vastgesteld en blijft gedurende je hele leven constant. Het vertegenwoordigt je natuurlijke staat van evenwicht en je blauwdruk voor perfecte gezondheid.
Ayurveda erkent zeven basisconstitutietypes:

  • Vata-Type: Een grotere hoeveelheid vata, kleinere hoeveelheden pitta en kapha.
  • Pitta-Type: Een grotere hoeveelheid pitta, kleinere hoeveelheden vata en kapha.
  • Kapha-Type: Een grotere hoeveelheid kapha, kleinere hoeveelheden vata en pitta.
  • Vata-Pitta-Type (of Pitta-Vata): Grotere hoeveelheden van zowel vata als pitta, een kleinere hoeveelheid kapha.
  • Pitta-Kapha (of Kapha-Pitta): Grotere hoeveelheden van zowel pitta en kapha, een kleinere hoeveelheid vata.
  • Kapha-Vata (of Vata-Kapha): Grotere hoeveelheden van zowel vata en kapha, een kleinere hoeveelheid pitta.
  • Tridoshic (of Vata-Pitta-Kapha-Type): Gelijke hoeveelheden van alle drie dosha's in het lichaam.
Je constitutie beïnvloedt je fysiologie, je voorkeuren en antipathieën, je neigingen en gewoonten, je mentale en emotionele karakter, en je kwetsbaarheid voor onbalans en ziekte. Daarom kan leren hoe je je constitutie kunt beheren echt verhelderend zijn.

HET BEGRIJPEN VAN ONEVENWICHTIGHEDEN

Het ontdekken van je huidige staat van balans laat je de huidige dosha-niveaus in je systeem zien. In tegenstelling tot iemands constitutie kan de huidige staat van balans in de loop van de tijd veranderen, naarmate we door verschillende klimaten, seizoenen en levensfasen gaan.

Een vata uit balans treedt op wanneer vata in overmaat aanwezig is. Dit kan leiden tot angst, emotionele en fysieke beperking, instabiliteit, slechte bloedcirculatie, obstipatie, droge huid, krakende gewrichten, vermagering, slapeloosheid, trillingen en andere abnormale bewegingen.

Een pitta uit balans treedt op wanneer pitta in overmaat aanwezig is. Dit kan leiden tot woede, jaloezie, ontsteking, overmatige hitte, brandend maagzuur, losse ontlasting, migraine, huiduitslag, blauwe plekken, bloedingsstoornissen, scherpe honger, een overactieve stofwisseling en slaapproblemen.

Een kapha uit balans treedt op wanneer kapha in overmaat aanwezig is. Dit kan leiden tot gehechtheid, hebzucht, weerstand tegen verandering, gebrek aan motivatie, zwaarte in geest en lichaam, overmatige slaap, depressie, een trage stofwisseling, congestie, waterretentie, verharding van de slagaders en de vorming van gezwellen en tumoren.

Het is ook mogelijk dat meer dan één dosha op een bepaald moment uit balans is, of dat alle drie dosha's uit balans zijn.
Zoals eerder genoemd, leert Ayurveda dat gelijksoortigheid gelijksoortigheid vergroot en dat tegenpolen in evenwicht brengen. (Zie de tabel met de twintig eigenschappen hierboven.)

Stel dat je pitta uit balans is. Je hebt de laatste tijd een kort lontje, bent overdreven oordelend en hebt wat zuurgraad in je spijsverteringskanaal. Met welke eigenschappen zou je moeten interageren om evenwicht te vinden?
  • Eigenschappen die heet, scherp, licht, vloeibaar, verspreidend en olieachtig zijn.
  • Eigenschappen die koel, langzaam, zwaar, dicht, stabiel en droog zijn.
Als je "B" hebt gekozen, leer je snel! Wanneer we weten welke specifieke eigenschappen uit balans zijn, kunnen we nog preciezer zijn in onze behandelingsstrategieën, en specifieke praktijken vinden om de noodzakelijke tegengestelde eigenschappen in ons leven op te nemen om evenwicht te vinden.

WELKE DOSHA MOET IK IN BALANS BRENGEN?

Het is belangrijk om te onthouden dat als een van de dosha's uit balans is (en voor de meesten van ons is minstens één ervan dat), je constitutie niet het volledige verhaal vertelt.

Je huidige staat van evenwicht is eigenlijk vaak belangrijker, omdat het benadrukt welke dosha's je moet kalmeren om terug in balans te komen. Het kan je ook helpen bij het identificeren van de meest effectieve behandelstrategieën voor jouw specifieke situatie.

Als meer dan één dosha uit balans is, vraag je je misschien af, moet ik dan alle doshische onevenwichtigheden tegelijk aanpakken? Hoewel het antwoord altijd afhangt van het individu, raden we meestal aan om je in de eerste plaats te richten op het in balans brengen van vata. Dit komt doordat wanneer vata in balans is, het de andere twee dosha's zal helpen gronden.

Natuurlijk zijn er bepaalde universele principes in Ayurveda: praktijken die over het algemeen als gunstig worden beschouwd voor ons allemaal, ongeacht onze constitutie of huidige staat van evenwicht.

Maar als je alleen algemene principes volgt, loop je het risico de buitengewone capaciteit van Ayurveda om je specifiek te ondersteunen en aan te passen aan je veranderende behoeften onbenut te laten.

VOORDELEN VAN AYURVEDISCHEGENEESKUNDE

De schoonheid van de Ayurvedische benadering is dat ze even elegant en intuïtief is voor de nieuwkomer als voor de ervaren Ayurvedische beoefenaar. Voor degenen die relatief nieuw zijn in Ayurveda, biedt de traditie een duidelijke weg naar verbeterde gezondheid en vitaliteit.

Hetzelfde set van principes gidst de bekwame Ayurvedische beoefenaar bij het richten van krachtige remedies op specifieke organen, weefsels en kanalen door het fysieke en energetische lichaam.

Aan de basis van de Ayurvedische benadering van welzijn staat het idee dat zoals het ene toeneemt, zo ook het andere, en dat tegenpolen in balans brengen.

Of we nu proberen de effecten van bepaalde aangeboren kwetsbaarheden te verminderen of een actief onevenwicht proberen te corrigeren, we kunnen de energie van tegenpolen toepassen om ons lichaam in de juiste richting te sturen.

De hierboven genoemde twintig kwaliteiten bieden de meest eenvoudige illustratie van hoe het concept werkt, en hun groepering in tien paar tegenstellingen maakt een redelijk intuïtieve greep van hoe deze wijsheid in praktische termen kan worden toegepast.

Naast de traditionele wortels zijn er nog veel andere redenen waarom je mogelijk geïnteresseerd bent in het verkennen van een Ayurvedische levensstijl. 

Nu je jezelf hebt vertrouwd gemaakt met enkele van de basisprincipes van Ayurveda, kan je enkele praktische voordelen van Ayurveda leren kennen door het blog "8 Efficiënte voordelen van Ayurveda voor jouw welzijn" te lezen.

CONCLUSIE

Terwijl we ons verdiepen in Ayurveda, ontdekken we een eeuwenoude wijsheid die naadloos aansluit bij de eisen van het moderne leven. Door de tijdloze principes te verkennen en in onze dagelijkse routines toe te passen, openen we de deur naar een harmonieus bestaan, een leven in evenwicht met het voortdurend veranderende universum om ons heen.

Door de wijsheid van Ayurveda te omarmen, verkrijgen we de kracht om onszelf te genezen, te voeden en te verjongen. Het wordt meer dan alleen een traditie; het wordt een manier van leven - een pad naar een levendige gezondheid, innerlijke vrede en het diepe besef dat we geen losstaand deel zijn van de wereld om ons heen, maar een integraal onderdeel van haar grootse ontwerp.

Dus, terwijl we verder gaan op deze Ayurvedische reis, mogen we het evenwicht, de vitaliteit en de harmonie vinden die we zoeken, en moge de oude wijsheid van Ayurveda ons blijven leiden naar een leven vol welzijn, tevredenheid en blijvende gezondheid.

Liefs 
Pascale xx