WAT ZIJN DE YOGATIJDEN PER YOGASTIJL
Yoga is altijd anders, je weet nooit wat je krijgt! Elke yogastijl is uniek en heeft zijn eigen manier van houdingen, dus het aantal aanbevolen ademhalingen kan variëren. Ongeacht welke stijl je doet, vergeet niet om naar je lichaam te luisteren en nooit te pushen. Je wint er niks mee als je te ver gaat!
- Vinyasa Yoga, Power Yoga en Ashtanga Yoga: Deze energieke yogastijlen laten je opgaan in een flow van beweging, gekoppeld aan een diepe ademhaling. Het doel is om je spieren te versterken, uithoudingsvermogen op te bouwen, en flexibiliteit te vergroten. Hierbij wissel je snel van houding, zonder lang stil te staan. Meestal houd je een houding maar 1-5 ademhalingen vast.
- Hatha Yoga en Iyengar Yoga: Deze yogastijlen richten zich op langzame bewegingen, het verbeteren van de uitlijning en stretchen van je spieren. Je houdt elke houding 5-10 ademhalingen vast, afhankelijk van de klas. Door de langzame benadering krijg je de mogelijkheid om dieper in de houdingen te gaan en te luisteren naar je lichaam.
- Hot Yoga en Bikram Yoga: Deze yogastijlen worden in een verwarmde ruimte gedaan. Het kan hierdoor intenser zijn dan andere stijlen, dus het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te overbelasten. Meestal houd je een houding rond de 5 ademhalingen vast om te profiteren van de warmte.
- Restorative Yoga is de ultieme ontspanning voor lichaam en geest. Hierbij blijf je lekker lang in een houding liggen, zo'n 5 tot 20 minuten. Je lichaam wordt daarbij ondersteund door dekens, kussens en andere yoga props. Het doel? Volledige ontspanning, diep ademhalen en het loslaten van opgehoopte stress en spanning.
- Bij Yin Yoga draait alles om diepe rekkingen en ontspanning. Je houdt de poses hierbij zo'n 3 tot 5 minuten aan, soms zelfs langer. Zo creëer je ruimte in je spieren en bindweefsel, en laat je spanning los op een dieper niveau.
HOE KAN JE LANGER IN DE POSE BLIJVEN?
Het is belangrijk om langzaam te beginnen en de lengte dat je in een pose blijft geleidelijk aan in de loop van de tijd te verlengen. Dit zal je helpen je kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen en tegelijkertijd het risico op blessures te verminderen. Hier zijn enkele tips om je houdtijden in yogahoudingen te verlengen:
- Ademhaling: Concentreer je op een diepe, gelijkmatige ademhaling terwijl je in een houding bent. Een rustige ademhaling kan je helpen ontspannen om langer in de houding blijven.
- Mindfulness: Wees bewust van je lichaam en luister naar eventuele signalen van spanning of ongemak. Als je pijn voelt, kom dan voorzichtig uit de houding en neem een pauze voordat je opnieuw probeert.
- Gebruik Yoga Props: Yoga props zoals blokjes, kussens en yoga straps kunnen je ondersteunen en helpen de houding langer vast te houden. Gebruik ze indien nodig. - Dagelijkse Practice: Oefening baart kunst. Hoe vaker je een houding oefent, hoe comfortabeler je zult worden en hoe langer je deze kunt vasthouden.
- Luister naar je Lichaam: Forceer jezelf niet om langer in een houding te blijven dan je aankunt. Respecteer je eigen grenzen en wees geduldig met jezelf terwijl je je houdtijden geleidelijk verlengt.
- Consistente Training: Een consistente yoga practice zal na verloop van tijd je kracht en flexibiliteit vergroten, waardoor het gemakkelijker wordt om houdingen langer vast te houden.
- Begeleiding: Werk samen met een ervaren yogateacher of neem deel aan een yoga workshop om technieken te leren die je kunnen helpen je houdtijden te verbeteren.
BLIJF NIET IN DE HOUDING ALS HET PIJN DOET
Als je jezelf onderdompelt in de wereld van yoga, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en eventuele ongemakken of pijntjes serieus te nemen. Het is volkomen normaal om wat ongemak te ervaren terwijl je jouw lichaam uitdaagt om in verschillende yogaposes te blijven, wat je spieren helpt te versterken en uit te rekken. Maar als de pijn te intens of scherp wordt, kan dit een teken zijn dat je te ver gaat en kan het leiden tot kwetsuren. Als je tijdens een pose pijn ervaart (vooral scherpe pijn in de gewrichten), wordt aangeraden om langzaam en voorzichtig uit de pose te komen en even rust te nemen. Je kan ook de pose aanpassen of gebruik maken van yoga props zoals blokjes of dekentjes om het comfortabeler en toegankelijker te maken voor jouw lichaam.